Byta jobb för en dag, varför inte?

Cribbe o Lena bytte jobb för en dag

Kontorsarbetare eller byggnadsarbetare - orden i sig låter inte helt olika – men arbetsmässigt är det en ocean mellan vad man defakto gör. För att få en förståelse mellan de olika arbetsområdena bytte Lena, projektkoordinaror och Cribbe, snickare jobb för en dag.  Här kan du följa deras berättelse.

Lena: Spänd av förväntan måste jag erkänna att det var lite svårt att sova på morgonkvisten. Vilket privilegium att för en dag få chansen att byta arbetsuppgift med en annan människa och prova ett arbete jag aldrig annars skulle fått chansen att prova på.

Cribbe: Klockan ringde 45 minuter senare än vanligt, skönt med lite sovmorgon.
Tog mig till min nya arbetsplats där jag hämtade upp kameran för att från toppen av Ericsson Globe kunna fota bygget.

Lena: Väl påbylsad med allt från raggsockor till underställ, mössa och fodrade vantar begav sig jag och grabbarna klockan 06:45 in på byggområdet. Dagen till ära skulle jag få arbeta med lagbasen ”Stråken”. Stråken har haft ett antal lärlingar hos sig, däribland Cribbe som idag skulle utföra mitt arbete, så jag kände att hos Stråken hade jag hamnat i goda händer.
Snöskottning
Min största skräck inför dagen var att jag inte skulle kunna utföra det arbete Cribbe vanligtvis gör. Att jag inte skulle ha yreskunskapen att vara självgående kändes som en självklarhet, i och med att detta var helt nytt för mig. Jag ville inte heller stå där som en svag, mesig tjej som inte orkar med de lyft han till vardags utför med lillfingret.

Cribbe: Träffade upp Ecka, driftingenjör på SGA Fastigheter, som skulle guida mig till toppen. På med selen och så var jag på väg, klättrandes på insidan av Ericsson Globe.
Plötsligt var jag uppe vid en lucka 80 meter ovanför isen, klättrade upp på taket som var hur halt som helst av all snö. Där utförde jag mitt första uppdrag: Fota bygget från toppen av Ericsson Globen.

På toppen av Ericsson globe
Väl nere på marken igen var jag på väg tillbaka till kontoret för att invänta mitt andra uppdrag: hissmöte. Hämtade en efterlängtad kopp kaffe och sedan in i konferenslokalen för att prata hissar. Satt och lyssnade i två timmar och förstod hälften.
Första dagen på jobbet vill man inte göra bort sig, så jag höll mig vaken.
Emelie och Cribbe på plats vid skrivbordet

Lunch, lunch hur hungrig som helst. Kaffe, kaffe.

Efter lunchen var det dags att besöka bygget för en fotodokumentation, framför allt Lenas jobb men även alla andras. Därefter tillbaka till kontoret för att lägga upp bilder och för att maila lite och så hade nästan hela dagen gått.

Lena: Det visade sig att jag klarade av alla de uppgifter jag blev ålagd under dagen. Arbetet i sig var roligt och varierande, men all denna väntan på att lyftkranarna skulle ha tid att förse oss med det material vi jagat rätt på över hela arbetsområdet var mindre rolig. Det skapar i alla fall en förståelse hos en kontorsråtta som jag varför byggnadsarbetare står stilla inom arbetsområdet och till synes bara hänger. Den delen av arbetet skulle jag ha svårt för i längden.
Jag insåg snabbt att var man har sin plats även i fikarummet. Jag fick sitta på Cribbes plats. Min förväntan var att jag åtminstone skulle få några frågor och kunna snacka med grabbarna för att verkligen känna på hur en riktig ”byggjobbsfika” var. Till viss del fick jag det, för grabbarna snackade glatt om allt och mina förväntningar om ”byggjobbarsnack” i fikarummet stämde bra. Däremot var det ingen förutom Stråken som sa ett ord till mig. Jag undrar om det hade att göra med att jag var tjej eller om man som ny helt enkelt måste ta för sig och slå sig in i gruppen för att bli en i gänget…
Dags att staga

På det hela var det en fantastisk dag. Jag hade skoj och har nu större förståelse för hur det är att vara byggnadsarbetare. Det till trots tyckte jag det var skönt att vända tillbaka till min dator, kamera och mina ordinarie arbetsuppgifter.

Cribbe: Det var roligt med en ”jobbytardag” för att få lite insyn i vad Lena och de andra på SGA Fastigheter gör, men jag tror att kontorsarbete inte är min grej. Kul att prova och även att det gick att genomföra.
Mina förväntningar på dagen var ganska låga innan jag fick reda på vad jag skulle göra.
Att klättra upp till toppen av Ericsson Globe förgyllde hela dagen och så hade jag dessutom en mycket trevlig handledare…

Dela och njut:
 • Print
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • Twitter
 • email


1 Kommentar

 1. Cribbe | 2011-03-31 | 17:46

  Vilken bra artikel.
  Inte så svår med så begåvade människor eller vad säger du Lena?

  Cribbe

Svara