Premiärfeber

Det är måndag morgon och Hammarby hade igår den allra sista premiärmatchen på Söderstadion. Jag var där tillsammans med många andra, precis som jag var på AIK:s och Djurgårdens hemmapremiärer.
Vid alla tre tillfällena slås man av känslorna i luften. Det är förväntan, ångest, glädje och kärlek som sprids mellan likasinnade i supporterleden. Äntligen är det dags igen!

Först ut var AIK och man kan inte annat än imponeras av folktillströmningen. Drygt 43.000 är en fantastisk siffra och supportrarna gjorde sitt för att hålla stämningen. Själv satt jag nära klacken och upplevde inte det många andra refererade till – att ljudet drunknade i den väldiga arenan. Man kan diskutera akustiken men måste också inse att det är självklart att ju fler åskådare desto större klack behövs för att göra ett stort avtryck.

För Djurgårdens del präglades förstås premiären av läktarskandalen och den avbrutna matchen. Jag kan inte annat än tycka synd om DIF som just slår på stora trumman för projektet Djurgårdsandan som man jobbat med i flera år. Alla de som jobbat intensivt med detta och framförallt premiären, med ett Tifo som gav oss ett hav runt hela Stadion med blåa flaggor, är värda betydligt mer än en avbruten match. Tänk att några personer som inte kan hantera sin frustration skall förstöra för 10000 andra som får gå hem utan att uppleva det man kommit dit för.

Hammarby och Söderstadion är som ler och långhalm, som Piff och Puff eller som Pigge och Gnidde. Intimt förknippade som ett gammalt kärt par och vi måste alla jobba tillsammans för att den fantastiska stämningen från arenan skall följa med in i Tele2 Arena. Hammarbys Tifo måste jag hålla som det bästa av de tre stora Stockholmslagens. ”Platsen i mitt hjärta” över hela Norra Långsidan vittnar om så mycket känsla och kärlek och tillsammans med alla gröna hjärte-plakat som fyllde läktarna var detta ett fantastiskt exempel på positiv läktarkultur och en hyllning till den kära gamla (slitna) Söderstadion. Skönt med en motvikt till de senaste dagarnas medierapportering om den mörkare sidan av supporterkulturen.

Nu är serierna igång. Trots det väntar ytterligare två stora premiärer – Hammarby och Djurgårdens första matcher på Tele2 Arena. Lita på att det blir stora fester även då. Supportrarna lär göra sitt. Nu hoppas jag bara att lagen sportsligt presterar bättre än vad man gjort hittills. Jag har sagt det förut – Stockholmslagen har ett fantastiskt tillfälle i år (med nya arenor) att rycka åt sig initiativ i fotbollssverige. Men då krävs det förstås att man levererar på plan också.


Patrik Tengwall
Stockholm Globe Arenas

———————————————————

Patrik Tengwall, Arena Manager för Tele2 Arena, arbetar för evenemangsbolaget Stockholm Globe Arenas (SGA), som är det bolag som ska driva evenemangsverksamheten även i Tele2 Arena som .

Dela och njut:
  • Print
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Live
  • Twitter
  • email


0 Kommentarer

Svara