Lite kul information om arenor

‱ Ordet arena hĂ€rstammar frĂ„n latinets ”harena” som betyder sand. Konstigt kan tyckas, men dĂ„tidens amfiteatrar hade en hĂ„rt packad grund och blodet som spilldes under gladiatorspelen gjorde evenemangsytan halkig. DĂ„ anvĂ€ndes sand ”harena” för att torka upp blodet.

‱ Den historiskt mest kĂ€nda amfiteatern/arenan Ă€r Colosseum i Rom som byggdes drygt 70 Ă„r efter att Jesus kom till vĂ€rlden. Den tog som mest 85 000 Ă„skĂ„dare och det sĂ€gs att bara 24 arenor idag har plats för fler Ă„skĂ„dare.

‱ Den arena som har rekordet i flest Ă„skĂ„dare vid en damfotbollsmatch Ă€r Rose Bowl i Pasadena, USA. 90 185 Ă„skĂ„dare. Den har ocksĂ„ sagts vara den enda arenan i vĂ€rlden tillsammans med, hör och hĂ€pna, RĂ„sundastadion i Solna som har hyst VM-final för bĂ„de herr- och damfotboll.

‱ Rungrado May Day Stadium i Nordkorea Ă€r vĂ€rldens största arena och har en kapacitet pĂ„ 150 000 Ă„skĂ„dare. Taket Ă€r byggt pĂ„ 16 valvbĂ„gar och ger arenan en blomliknande form.

‱ I Ă„r firar Stockholm Stadion 100 Ă„r. Den invigdes till de Olympiska sommarspelen 1912.

‱ Ericsson Globe Ă€r vĂ€rldens största sfĂ€riska byggnad. Den invigdes 19 februari 1989 och publikrekordet innehas av Metallica som drog 16 531 besökare under en konsert i maj 2009.

Nostalgi och framtidsutsikter


NÀr jag var liten fick jag en gÄva av min faster och farbror nÀr de kom hem frÄn en resa till Liverpool. De hade köpt mig vad som skulle bli min favorit t-shirt, min alldeles egna Liverpooltröja. PÄ den tiden sprang jag omkring pÄ gÄrden och spelade fotboll mot min storebror. Jag var alltid Kevin Keegan och vem han var har jag glömt, men det var nÄgon i Manchester City.
Jag har berÀttat för min sambo om min t-shirt och försökt minnas exakt hur den sÄg ut. För nÄgra veckor sedan vid ett besök hos min mor tittade jag igenom gamla diabilder och hittade en bild av mig och mina kusiner i en stuga i fjÀllen. DÀr var den pÄ bild. Min gamla Àlskade Liverpooltröja som farmor nÄgon mÄnad senare förstörde genom att stryka pÄ trycket sÄ att det korvade ihop sig till ingenting och gjorde t-shirten oanvÀndbar.

Varför berÀttar jag nu hela denna historia om ett Àlskat gammalt klÀdesplagg? Jo, idag lÀste jag ett inlÀgg i en blogg som skrivs av en kille som heter Jocke. Det fick mig att tÀnka pÄ hur vissa av oss mÀnniskor gÀrna hÄller fast vid det vi har och vissa ser fram emot förnyelsen. Ingenting Àr rÀtt eller fel, det Àr bara olika. Det finns de som anser att det bara Àr av ondo att ersÀtta Söderstadion med Stockholmsarenan. Samtidigt finns det dem som anser att det finns fördelar med den nya arenan invid Ericsson Globe. Det fanns sÀkert lika mycket blandade Äsikter gÀllande att ersÀtta Stockholms idrottspark med Stadion nÀr det begav sig 1912.

Hade jag haft min Liverpooltröja kvar idag, utan farmors inverkan pÄ dess framtid, hade den antagligen varit vÀldigt sliten. Jag minns min Liverpooltröja med vÀrme och en viss saknad. Nu fÄr nya Liverpooltröjor ta dess plats och kanske nÄgon av dem till och med fÄr besöka Anfield.

Den som nÄgon gÄng besökt Ericsson Globe och vet hur stor arenan Àr inuti, kan nog förstÄ min rÀdsla nÀr jag idag besteg Mount Everest. Nja, inte direkt, men Ericsson Globe. Hobbyfotograf som jag Àr blev jag pÄ jobbet ombedd att ta nÄgra bilder pÄ Skyview. Det var dock inte de vanliga bilderna som jag brukar ta, inifrÄn gondolen och ut över Stockholmsarenans byggarbetsplats. Nej, den hÀr gÄngen skulle bilderna tas frÄn toppen av vÀrldens största sfÀriska byggnad, Ericsson Globe, med fokus pÄ Skyview-gondolerna.
Redan dagen innan jag skulle upp kĂ€nde jag en förvĂ€ntansfull skrĂ€ckliknande kĂ€nsla i maggropen. Lugna djupa andetag Lena

Underligt nog sov jag den natten, men nÀr jag pÄ morgonen slog upp mina blÄ och kom pÄ varför jag kÀnde en pirrande oro i kroppen började jag mÄ illa. Ingen idé att Àta frukost. Mycket möjligt att den skulle komma upp igen och risken var dÄ stor att det skulle ske högt upp i Ericsson Globes kupol. Med tanke pÄ att isen till NHL-hockeyn nÀsta helg höll pÄ att spolas inunder hade det inte bara varit en otrevlig upplevelse för mig, utan Àven för alla grabbarna pÄ golvet dÀr nere.
Med en tĂ„lmodig, lugn och peppande kollega till hjĂ€lp selades jag pĂ„ och hakades fast i en av sĂ€kerhetslinorna. Sedan började klĂ€ttringen uppĂ„t. Tack och lov att jag börjat gyma för ett tag sedan. Jag hörde mig sjĂ€lv flĂ„sa medan jag klĂ€ttrade uppĂ„t. EmellanĂ„t hörde jag ocksĂ„ min röst nĂ„gonstans i fjĂ€rran som viskade: Shit, shit, shit, shit
 SkrĂ€cken hade satt klorna i mig. Skulle jag vĂ„ga hela vĂ€gen och skulle i sĂ„ fall det hĂ€r bli min sista dag pĂ„ jorden. Det hade nog varit min övertygelse redan innan jag klĂ€ttrade upp. Att jag skulle dö menar jag. Jag skrev nĂ€mligen ner lite instruktioner till en av mina kollegor om var hon kunde hitta vissa filer pĂ„ min dator om jag inte skulle komma tillbaka. Jag talade dessutom extra tydligt om för min familj att jag Ă€lskar dem innan jag gick hemifrĂ„n.
NÄgonstans halvvÀgs till toppen mellan mina flÄsningar och viskningar lyckades jag fÄ grepp om min skrÀck, tog mig i kragen och tog mig upp till toppen. Genom en lucka i taket klÀttrade jag ut och det var en fantastisk upplevelse. Utsikten, friheten och kÀnslan av att ha övervunnit en rÀdsla gav mig en ordentlig kick.
Nu Àr jag nere igen. Jag har sett skrÀcken i vitögat och mött min utmaning. Att vÄga Àr sÄ himla hÀftigt.
VÄga du ocksÄ, tyck till om vÄr blogg.

Arenabygget flyter pÄ

Trots att de flesta i projektet har varit pÄ semester har arenabygget flutit pÄ över sommaren. Nu Àr det en riktigt stor grop som öppnat upp sig pÄ den plats dÀr arenan inom kort kommer att börja ta form.

Jag antar att det Ă€r fler Ă€n jag som ofrivilligt fick erfara sommarens regnperiod och regnet har satt sina spĂ„r Ă€ven i projektet. Bland annat dĂ„ nĂ„gra av vĂ„ra byggarbetare en morgon möttes av en sann överraskning – gropen hade förvandlats till en liten sjö! I denna sjö lĂ„g grĂ€vskopor och andra maskiner och skymtande vid vattenytan.

Vidare tror jag att nĂ„gra av er har mĂ€rkt att vĂ„r webbkamera ligger nere – mina spekulationer Ă€r att ovĂ€dret har varit i farten igen. I och med att webbkamerabilden nu Ă€r helt svart Ă€r det inte omöjligt att blixten har slagit ner i kameran.

Jag kan lugnt konstatera att man fÄr vara beredd pÄ det mesta i projektet!

Adidas kommer att Ängra sig, vÀnta bara

Jag var och lyssnade till ett inspirerande föredrag i förra veckan som hölls av Henrik Bunge, VD för Adidas i Sverige. En mycket duktig talare, som bokstavligt talat trollband publiken under en timmes tid.

Han talade mycket om mĂ„l för verksamheten. Han talade dessutom om att all personal behöver ha egna mĂ„l som man sjĂ€lv fĂ„r ansvaret att uppfylla inom ramarna för det gemensamma. DĂ„ moderatorn frĂ„gade Henrik om anledningen till att han valt att flytta Adidas huvudkontor frĂ„n GlobenomrĂ„det, svarade han nĂ„got i stil med att de ville flytta till ett omrĂ„de med stark koppling till sport och idrott. I och med att Swedbank arena byggs i Solna, och dĂ€rmed blir den största arenan i Sverige, ansĂ„g han att det kĂ€ndes som en trovĂ€rdighetsfrĂ„ga för Adidas som marknadsledare – att faktiskt sitta i anslutning till denna arena.

Men hallĂ„ Henrik, ni satt i Norra Europas ledande evenemangsomrĂ„de, innan ni valde att flytta till Solna. Det om nĂ„got mĂ„ste vĂ€l vara berikande för ett varumĂ€rke som Adidas. NĂ„ja, jag fĂ„r trösta mig med att – dĂ„ Adidas beslutade sig att flytta frĂ„n omrĂ„det, var planerna med Stockholmsarenan inte faststĂ€llda och ett genomförandebeslut inte fattat.

Nu utvecklar vi GlobenomrĂ„det, sĂ„ att till och med Henrik Bunge och Adidas kanske Ă„ngrar sig – vĂ€nta bara


:-)