Skandinavisk skönhet

 
NÀr jag tog en tur pÄ bygget idag slogs jag av vilken skönhet som nu vÀxer fram söder om Ericsson Globe.

White som ritat Stockholmsarenan har inspirerats av den skandinaviska arkitekturen. Även fasaden har sin egen historia och inspirationskĂ€lla, dĂ€r mĂ„let varit att skapa en vacker arena, med en spĂ€nnande form. Det perforerade metallhöljet Ă€r designat utan nĂ„gra som helst rĂ€ta vinklar och en flĂ€tad korg har varit förebilden nĂ€r fasaden utformades.   

För mer information om fasaden lÀs hÀr.

En fÀrggrann fasad

Som vi skrev i ett tidigare inlÀgg börjar man ana Stockholmsarenans siluett och form. StÄlkonstruktionen som ska bÀra upp arenans fasadbeklÀdnad har börjat monteras pÄ plats och uppe pÄ Arenatorget finns ett fullskaligt prov pÄ hur arenans fasad kommer att se ut för den som Àr nyfiken.

NĂ€sta steg just nu Ă€r att sĂ€tta formerna för fasadbelysningen. Fasaden kommer att belysas med modern LED-teknik dĂ€r en blandning av RGB, dvs röda, gröna och blĂ„ fĂ€rger, skapar möjligheten att belysa fasaden i hela 16,7 miljoner kulörer – fler fĂ€rger Ă€n vad ögat kan uppfatta. Detta innebĂ€r att Stockholmsarenan har alla förutsĂ€ttningar att genom fĂ€rgsĂ€ttning förmedla pĂ„gĂ„ende evenemang mot Stockholmarna.

 

En unik hybrid?

Fotbollen Ă€r en utbredd och Ă€lskad sport som bĂ„de engagerar och upprör samt skapar osynliga band mellan mĂ€nniskor. En tillhörighet. Att se ”sitt” lag spela Ă€r en upplevelse som inte kan beskrivas, utan mĂ„ste upplevas. Idag byggs arenor vĂ€rlden över för att hysa alla engagerade fans och ge dem en upplevelse att minnas.

Arenorna utformas olika beroende pÄ de önskemÄl och krav som stÀlls pÄ arenan i fÀrdigt skick. Och arenorna har minsann haft sin evolution. För fotboll har sÀkert spelats i minst 3000 Är. PÄ den tiden var det en sjÀlvklarhet att fotbollen spelades under bar himmel utan skydd frÄn vÀder och vind. Som tur var har utvecklingen av arenor gÄtt framÄt sedan dess. Idag finns allt frÄn inomhusarenor till utomhusarenor och snart Àven hybrider, dvs nÄgonting dÀr mittemellan.

Stockholmsarenan ska bli en arena i vĂ€rldsklass. VĂ€rldsklass för mig Ă€r, förutom att se bra fotboll, att ha det bekvĂ€mt, uppleva samhörighet med mina ”klack-kompisar” och verkligen kunna se bra. Stockholmsarenan har byggts sĂ„ att besökaren ska ha en nĂ€rhet till planen samt en bra siktvinkel frĂ„n varje plats i arenan. Dessutom har vi vid utformandet av Stockholmsarenan just tĂ€nkt hybrid. Vi mĂ„ste kunna stĂ€nga taket under t ex vintern, men vi vill Ă€ndĂ„ ha kĂ€nslan av en utomhusarena vid t ex fotbollsmatcher. DĂ€rför har Stockholmsarenan designats sĂ„ att nĂ€r arenans tak Ă€r öppet finns inga tvĂ€rgĂ„ende balkar som kastar skuggor över spelplanen.

Ett skyltfönster mot staden

NÀr man arbetar sÄ intensivt i ett projekt av denna kaliber behöver man ibland lyfta blicken och mÄla visionen framför sina ögon. Det Àr vÀldigt spÀnnande att försöka förestÀlla sig framtidens evenemangsomrÄde, som min kollega Emelie beskrev för nÄgon vecka sedan. Det som jag tycker Àr riktigt hÀftigt med Stockholmsarenans arkitektur Àr framförallt fasaden och dess gestaltning.

I mĂ„nga fall Ă€r arenor tillslutna byggnader, dĂ€r verksamheten inte riktigt framgĂ„r – men med Stockholmsarenan vill vi skapa nĂ„got nytt. För det första ska arenan bli ljus och öppen, dvs det kommer att vara möjligt att se bĂ„de in och ut ur arenan. TĂ€nk dig ungefĂ€r som ett skyltfönster, dĂ€r arenans aktivitet och liv skiner igenom. För det andra kommer det att vara möjligt att med ny teknik och belysning Ă€ndra karaktĂ€r pĂ„ arenan, beroende pĂ„ sĂ€song, evenemang och mĂ„lgrupp.

Min tro och starka förhoppning Ă€r att Stockholmsarenan ska bli en minst lika naturlig del i stadsbilden som Ericsson Globe – en arena som blivit ett landmĂ€rke och en fantastisk turistattraktion för Stockholm.