Om storlekens betydelse…

Läste i helgen Sport & Affärer och blev på nytt påmind om storlekens betydelse. Eller rättare sagt om hur rätt storlek vi har valt på Stockholmsarenan!

Ingen vill väl uppleva stora monumentala arenor som står tomma eller halvtomma alltför ofta… Skräckexempel är före detta OS-arenor i t ex Peking där man inte har funnit någon vettig användning av de stora skrytarenor man byggde till spelen 2008. Även i Aten är efterspelet i arenasammanhang nedslående. 21 av de 22 anläggningar som byggdes till OS står i dag oanvända och förfaller.

Hoppas London har lärt läxan. Åtminstone verkar det så när man hör hur de bygger temporära arenor och arenor där man enkelt minskar kapaciteten efter OS 2012.

Här på vår hemmaplan bygger vi Stockholmsarenan för 30.000 sittande åskådare. Känns det mycket? Ja, i många fall är det så. Tittar vi på allsvensk fotboll t ex så snittade vinnarna AIK drygt 17000 besökare förra året… Vad gäller konserter så är det inte ofta vi har så stora världsartister på besök att Ullevi fylls och en kapacitet på uppemot 50.000 besökare behövs. Förra sommaren var exceptionell med Madonna, U2 och AC/DC. 5 stora konserter mot det förra rekordet 3 st 2004. Men… ett vanligt år räcker 40.000 konsertplatser till 90% av de stadionkonserter som vanligen genomförs i Sverige.

Vad är det då som säger att inte Stockholmsarenan kommer att gapa öde långa perioder och bli ett ekonomiskt bakslag (likt Wembley lär vara i London)? Jo, för det första räknar vi med att ha minst ett hemmalag som spelar fotboll i arenan. Hammarby är och har varit med i projektet från start och kommer att stå för en grundverksamhet med sina matcher. Andra saker som talar för oss är naturligtvis att vi bedrivit evenemangsverksamhet i Globen-området framgångsrikt de senaste 20 åren. Vi har väl etablerade kundkontakter och en publik som är van att resa till ett område med en fungerande logistik för besökarna. En framgångsfaktor som vi räknar med är naturligtvis också AEG:s internationella nätverk där vi i dag bara börjat se fördelarna av att ingå i en världskoncern.

Ekonomiskt ser vi också fördelarna av en organisation för driften av alla arenor i området. Vi bygger inte upp en organisation ”bara” för en arena som används allt för sällan för att motivera en stor fast organisation.

30.000 åskådarplatser tillåter att det spelas internationella fotbollsmatcher och möjliggör de flesta konserter och andra evenemang som den svenska marknaden behöver.

Storleken är inte allt – men trots allt viktig!

Patrik Tengwall

Stockholm Globe Arenas

———————————————————

Patrik Tengwall arbetar som Affärsutvecklare för evenemangsbolaget Stockholm Globe Arenas (SGA), som är det bolag som ska driva evenemangsverksamheten även i Stockholmsarenan. Vi kommer löpande att få följa Patrik och SGA, via denna blogg, i deras arbete med att skapa inspiration och fylla Stockholmsarenan med framtida evenemang.

Dela och njut:
 • Print
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • Twitter
 • email


2 Kommentarer

 1. Johannes | 2010-06-20 | 20:33

  För stor för allsvenskan, för liten för de stora evenemangen. Katastrof!

 2. Lena | 2010-06-21 | 13:46

  Hej Johannes,

  Det du nämner är självklart en utmaning för oss i projektet. Att skapa en arena som ska fungera för olika typer av evenemang innebär alltid en massa beräkningar och avvägningar. Vår önskan är att skapa en flexibel arena, som ska fungera för både mindre och större evenemang. Det finns t ex idag ett antal evenemang som vuxit ur Ericsson Globe och som med största sannolikhet kommer flyttas till Stockholmsarenan när den står klar. Exempel på detta är Monster Jam och innebandy SM, som båda har vuxit ur sin nuvarande arena. Ett annat tänkbart evenemang för Stockholmsarenan är premiärmatchen i Is-hockey VM 2013. Vilket ytterligare visar på flexibiliteten i den nya arenan.
  De allra största evenemangen på mellan 40 000 – 60 000 åskådare är väldigt få per år. Enligt våra beräkningar har Stockholmsarenan en optimal storlek för att kunna tillgodose både nuvarande och kommande evenemang för vår huvudstad. Självklart är det omöjligt att bygga en arena som storleksmässigt passar till allt. Vår styrka är områdets fyra arenor som kompletterar varandra storleksmässigt och gör det möjligt att husera många typer av evenemang. Stora som små.

Svara