Arenarummet 1 år

Idag fyller Stockholmsarenans blogg 1 år. Under året har vi publicerat 85 inlägg på en mängd olika teman. Bloggen är ett komplement till projektets övriga kommunikationskanaler, såsom hemsida och informationspaviljong, vars syfte är framför allt att informera om projektets utveckling både byggnadsmässigt men även för evenemangsrelaterade frågor. Blogginläggen har berört allt från nyheter i projektet till att bloggen faktiskt även fungerat som en kanal för aktuella frågeställningar som kommer in från allmänheten. En fråga som inkommit i dagarna som säker är av intresse för fler att ta del av är:

Fotboll

Fotboll


Fråga : Finns det någon möjlighet alls att Stockholmsarenans plan kommer prydas av naturgräs istället för plast?
Vet inte om ni håller koll på debatten på diverse AIK forum vart vi supportrar vill att AIK ska spela efter flytten från Råsunda.
Ett stort problem är det att det ska vara plastgräs på Stockholmsarenan. Nu vet jag inte hur angelägna ni är att få AIK att spela där.
Men är det värt att kolla på om det går att ha naturgräs istället?

Svar: Tack för din fråga.
Stockholmsrenan är beslutad att bli en flexibel multifunktionsarena. Ambitionen är att arenan ska kunna användas så ofta som möjligt och till en stor variation av evenemang. Fotboll har dock högst prioritet. Av den orsaken så har tex löparbanor uteslutits då det skulle försämra inramningen under en fotbollsmatch. Vi vill att alla ska komma nära för bästa känsla.
Ett naturgräs kräver bl.a god tillgång till solljus och ventilation och är även under de mest gynnsamma förhållanden en yta som inte kan belastas för hårt och ofta utan att kvaliteten sänks. Stockholmsarenan har en sluten och tight design för bästa upplevelse och ska ha korta ställtider mellan olika evenemang. Därför har det beslutats att ett konstgräs, Football turf, av marknadens högsta kvalitet ska läggas. Detta ska uppfylla FIFA´s högsta klassning FIFA 2 star. Dessa krav på tex jämnhet, rull, studs och vrid klarar inte många naturgräsplaner i norden att leva upp till under säsongen.
UEFA och FIFA har de senaste åren, i takt med att utvecklingen av konstgräskvalitet accelererat, visat en positiv inställning till att lägga sådana mattor på platser med klimat som hos oss i norden samt på mycket varma delar av världen där naturgräs dör av värme och torka. Jag tror att de ledsnat på snedstudsar och ser att fotbollsutvecklingen hämmas. Se tex Ullevi.
Skulle det dock finnas behov vid exempelvis ett mästerskap, som måste spelas på samma underlag, så kan vi lägga ut ett naturgräs ovanpå vår football turf. Denna måste då hållas vid liv med uv-ljus och fläktar vilket är kostsamt och belastar miljön. Att ha detta som ett normalläge skulle bli ineffektivt och belasta alla berörda parter.

Du frågar hur angelägna vi är att AIK spelar på Stockholmsarenan. Debatten går het gällande detta. Speciellt hos Hammarbysupportrarna som i och med att Stockholmsarenan ersätter Söderstadion naturligt hör hemma i området. Det är ju faktiskt så att både Hammarby, AIK och Djurgården redan idag spelar i Globenarenorna och i hockey delar två av lagen arenor. Vi följer självklart debatten om var övriga stockholmslag ska spela. Vårt arbete som byggherre och fastighetsägare är att skapa en arena i världsklass, i optimal storlek för bl.a allsvensk fotboll. När det gäller förhandlingar med klubbarna och vilka som till syvende och sist kommer att spela här, är det en sak för klubbarna och evenemangsbolaget Stockholm Globe Arenas, www.globearenas.se.

Ted Mattsson, Projektchef Stockholmsarenan

Dela och njut:
  • Print
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Live
  • Twitter
  • email


0 Kommentarer

Svara