Arenadebatten

Den senaste veckan har debatten om arenautvecklingen i Stockholm och Sverige gått het i media. Jag tror också att vi kommer att märka av arenakonkurrensen i vårt avlånga land och många arenor kommer att få det tufft. Men jag är övertygad om att Stockholmsarenan inte är en av dessa. Det är något jag vill tydliggöra i detta inlägg.

En växande stad

Stockholm växer och på 19 år ska ett helt Malmö flytta in i Stockholms stad. Det ställer krav på en utveckling av staden, bland annat nöjes- och kulturlivet. Läs mer om Globenområdets utveckling här.

Stockholmsarenan med säkrad finansiering

Stockholmsarenan har en tydlig och klar finansieringsmodell där hela finansieringen är säkrad. Något som känns oerhört tryggt. Läs mer här: http://madeleinesjostedt.wordpress.com/2011/10/13/8002/

Stockholmsarenan ska drivas av världens främsta sport- och nöjesföretag

Stockholmsarenan ska (liksom övriga arenor i Globenområdet) drivas av AEG, ett av världens främsta företag inom sport-, nöjes- och underhållningsbranschen – som äger och driver många av de mest framgångsrika arenorna i världen.

http://www.globearenas.se/sv/besokare/arenabloggen.aspx

Många klara evenemang

Redan idag är många evenemang klara för Stockholmsarenan. Vi har till och med ett stort och häftigt internationellt mästerskap i antågandes. VM i amerikansk fotboll 2015. Mer information finns att läsa i pressmeddelandet.

Dessutom planeras öppningsmatchen i Hockey VM 2013 att hållas här. Förutom det planerar två fotbollslag att ha Stockholmsarenan som sin hemarena (Hammarby och Djurgården). SM finaler i innebandy 2013 och 2014 är andra exempel.

Evenemangsbolaget Stockholm Globe Arenas är även offensiva och vill skapa nya typer av evenemang för Stockholm och Sverige. T ex skidskytte i arenaformat.

Evenemang som ytterligare kan bidra till att sätta vårt land och vår huvudstad på kartan.

Evenemangen en intäkt

Årligen genomförs drygt 300 evenemang i områdets befintliga arenor (dvs Hovet, Söderstadion, Ericsson Globe och Annexet). Evenemang som genererar 1,5 miljard i turismintäkter. Dvs vad tillresta evenemangsbesökare spenderar i staden i samband med ett evenemang. Såsom hotell, resor, mat och annan konsumtion. Arbetstillfällen och intäkter som evenemangen direkt bidrar till. Då Stockholmsarenan står klar är prognosen att turismomsättningen ska hamna i runda slängar runt 2 miljarder.

Ett flexibelt evenemangsområde

Globenområdet erbjuder dessutom både besökare och arrangörer en flexibilitet. En stark fördel är bland annat möjligheten för arrangörer att växa in i området. Ett gott exempel på det är just SM finalerna i innebandy. Som gått från att fylla ut Hovet och Ericsson Globe. Till att arrangören nu satsar på Stockholmsarenan. Som arrangör kan man alltså både trappa upp, men också trappa ner till en mindre arena om ett specifikt evenemang inte säljer som planerat.

Fler sittplatser till Stockholm

Hur många fler sittplatser får Stockholmsregionen då egentligen? Det är det faktum att två arenor rivs (Råsunda och Söderstadion) och en fotbollsarena tas ur drift (Stadion, eftersom den inte är godkänd för elitfotboll efter 2014). Nettoeffekten av de två nya arenorna är ett tillskott på totalt 30.000 platser. Om man dessutom räknar bort Stadion så är det ytterligare 15.000 platser som försvinner för fotboll och nettoeffekten hamnar då på ett tillskott till Stockholmsregionen på cirka 15.000 nya platser. Ser vi enbart på tillkomsten av sittplatser i Stockholms stad gällande fotboll är siffran en annan, totalt 2.700 platser tillkommer (Stockholmsarenans 30.000 minus Söderstadions 12.882 samt Stadions 14.417 platser).

För en stad som snart är en miljonstad, känns då i min mening den siffran inte så alarmerande.

Som jag ser det. Vi bygget för framtiden!

 

Dela och njut:
  • Print
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Live
  • Twitter
  • email


0 Kommentarer

Svara